Planningsanalyse maakt zorg efficiënter

Contentmanager Dehora
19 december 2017

Kankerzorg kan sneller en beter met wiskundige planningsmodellen, aldus promovenda Gréanne Leeftink, die op dit onderwerp vorige week promoveerde aan de Universiteit Twente.

De wiskundige onderwierp klantenstromen en planningen van oncologische afdelingen op het UMC Utrecht en de Mayo Clinic in Minnesota. Efficiënter plannen van zorg kan de kankerzorg verbeteren, de werkdruk van zorgverleners verminderen en uiteindelijk zelfs de zorgkosten verlagen.

Wachttijd patiënten met de helft teruggedrongen

Leeftink bestudeerde alle oncologische afspraken en vervolgafspraken in de twee ziekenhuizen in de afgelopen drie jaar. Met deze data ontwikkelde ze beter werkende planningsschema’s waarmee de wachttijd voor patiënten gemiddeld met de helft terugloopt.

Werkdruk bij zorgverleners afgenomen, efficiency gestegen

Ook op andere wijze werd tijdwinst geboekt en efficiency verbeterd. Door een afdeling iets later te laten pauzeren en geautomatiseerde processen op specifieke tijdstippen te starten, kunnen bepaalde laboratorium-analyses op de meest rustige momenten worden beoordeeld. Hierdoor vermindert de werkdruk voor pathologen met 50 procent en verbetert de doorlooptijd in het lab met 25 procent.

Het UMC Utrecht implementeerde de door Leeftink aangedragen verbeteringen twee jaar geleden al in het laboratorium en sinds april '17 ook op de oncologische polikliniek. In het lab werden de berekende verbeteringen al behaald, de resultaten van toepassing van de modellen in de polikliniek volgen nog.

Bron